Barion Pixel
A szövött hordozókendők általában paralelogramma vagy téglalap alakúak, illetve – rövidítés esetén – még trapézos is előfordulhat.
Mindig egy szövetdarabból állnak, varrás csak a széleik szegésénél van; mindenfajta toldás vagy hosszabbítás a biztonságosságot csökkenti, és a feszesre húzást is ellehetetleníti!
A hordozókendő méretét az egyik oldalának a megmérésével kapod meg, centiméterben. Eladós posztoknál gyakran lehet olvasni, hogy “kézben mérve” vagy “lazán mérve”, ez azt jelenti, hogy kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat a mérés és a valóság között, de általánosságban elmondható, hogy az a néhány centi kis jelentőséggel bír. Ha valamiért mégis kérdéses, hogy megfelelő hosszúságú lesz-e számodra a kendő, érdemes egy próbakötést végezni vele, mert a kendő összetétele, vastagsága is módosíthatja, hogy milyen méretűre lesz szükséged belőle egy-egy kötés kivitelezéséhez.
A kendő két, elkeskenyedő végét hívjuk “csapásoknak”, ezek gyártótól függően más-más méretűek lehetnek; a kendő könnyebb megkötését segítik, illetve a csomó után az anyag esését esztétikusabbá teszik, azoban a “hasznos méretet” csökkentik; a biztonságos kötés kivitelezése érdekében a csomóba lehetőleg már ne kerüljenek bele. Vannak olyan kendők, melyek csapás nélküliek, téglalap alakúak (pl. Lana), és olyanok is, melyek kifejezetten hosszú csapással rendelkeznek (pl. Ellevill).
A kendők szélessége általában 70 cm körül van, ez kisebb és nagyobb babával is kényelmes kötést eredményez. A Yaro gyártóra jellemző, hogy a hordozókendőik 75-80 cm közötti szélességűek, illetve a Fidella kendők szélessége is 80 cm körül van, ezeknél érdemes figyelni rá, hogy kisebb babának nagyon sok anyag kerülhet így a térdhajlatába, és így nehezebb a megfelelő lábtartást biztosítani a kötéssel. Vannak keskenyebb kendők is, amelyeknek a szélessége 60 cm körül van, ilyenek pl a Woven Wings kendők, vagy néhány régebbi Girasol kendő, de a Natibabynek is van több ilyen mintája.
A szövött hordozókendők méretezését általában számokkal jelzik, ami a körülbelüli hosszra utal. A karikás kendőket az rs (ring sling) rövidítéssel jelzik. A legrövidebb kendők az 1-es méretűek, ezek 220 és 250 cm közöttiek szoktak lenni. A 2-es méretű kendő kb. 270 cm, innentől fél méterenként növekszik a méret számonként, a 8-as méretű kendő kb 570 cm.
A karikás kendők is különböző méretekben készülnek, általában 170-180 cmtől 200-220 cm hosszúságig szoktak lenni (természetesen vannak extrém rövid, illetve hosszú darabok is, de ezek inkább egyedi igényre készülnek, hosszú kendők karikásításával). A számodra szükséges legkisebb méretet úgy tudod kiszámolni, hogy megméred a csípőd és az ellentétes oldali vállad közötti távolságot (lazán tartott mérőszalaggal), megszorzod kettővel, és hozzáadsz 20-30 centimétert. A kapott szám az a hossz, amekkorának legalább lennie kell a kendőnek a karikától, a rövidebbik oldalon. Vannak, akik a rövidebb, éppen csak elegendő hosszúságú kendőt kedvelik, és olyanok is, akik a “bokaveregetős” verziót szeretik jobban.
Ha hosszú szövött kendőből szeretnél magadnak karikás kendőt varratni, abban az esetben általában (anyagvastagságtól függően) 15-20 cm-rel hosszabb kendő darabra van szükséged, mint amilyen végleges hosszt szeretnél majd.
Ha nem tudod, hogy egy hosszú kendőt elvágass-e, mi férne ki belőle, akkor a kendődarabolásról az Anyalányagubanc oldalon olvashatsz egy nagyon jó kis összefoglalást: https://anyalanyagubanc.wordpress.com/…/gyorssegely-kendon…/
A hordozókendők általában mosás közben rövidülnek.
Érkezés után, az első használat előtt javasolt a legtöbb kendő kimosása, – ha összetétele engedi, akkor gőzölős vasalása is, – ekkor a hossza csökken, akár 10-20%-ot is anyagtól, szövéstípustól függően. A gyártók a mosás utáni hosszt szokták megadni, tehát a kiérkezett, még mosás előtt álló kendő hosszabb, mint a számozás alapján várható. Van néhány gyártó, aki már alapból mosva-vasalva küldi ki a termékeit (pl. Artipoppe), így nincs más dolgod, mint megérkezés után kivenni a dobozból, és használni. (Persze, ha mégis szükségét érzed, hogy Te magad is kimosd, az nem fog ártani a kendőnek. 🙂 )
Más gyártók (pl. Baie) fixen 10 cm-rel küldenek hosszabbat, mint a standard méretezés, így a különböző anyagokból készült, vagy különböző mintával szőtt kendőik hossza az első mosás után – a szövetek eltérő tulajdonságai miatt – eltérő lesz.
A hordozókendők hossza használat közben is változik. Hordozás közben a szálak kissé meglazulhatnak, a kendő lassanként (több használat után) megnyúlik, rosszabb esetben ez nem arányosan történik, hanem “öblösödik” a kendő ott, ahol a gyerkőc hátára, popsija alá van igazítva. Egy mosás jellemzően helyre szokta hozni ezt a problémát, segít a szövés szálainak ismét visszatalálni a helyükre, egyenletesen elrendeződni. Többek között ezért is fontos, hogy – a mosás-ellenes tévhitekkel ellentétben – a hordozókendő rendszeresen legyen kimosva.
Általában melyik szám mekkora kendő hosszt jelöl?
1-es méret: – 2.2 m
2-es méret: – 2.7 m
3-as méret: – 3.2 m
4-es méret: – 3.6 m
5-ös méret: – 4.2 m
6-os méret: – 4.6 m
7-es méret: – 5.2 m
8-as méret: – 5.6 m
Mit nevezünk shorty-nak?
A 2-es és 3-as hosszúságú kendőket.
Mi az a batyukendő?
Testalkattól függően ki milyen hosszúságú kendővel köti a batyut, de általában a 4-es 5-ös hosszok tartoznak ide.
Kezdő kendőzőnek mekkora hosszt ajánlunk?
Ha átlagos testalkatú vagy, akkor a 6-os méretet javasolom.
Ha vékonyabb vagy, akkor elég az ötös, ha molettebb, esetleg különleges kötésekkel is próbálkozni szeretnél, akkor 7-es vagy 8-as méret lesz számodra a megfelelő.
Továbbá elmondható, hogy ugyan ahhoz a kötéshez vastagabb kendővel elképzelhető, hogy hosszabb kendőre lesz szükséged, vékonyabb kendővel elég lehet a rövidebb is.