Barion Pixel

Bevezetés a babahordozásba, röviden tömören

 

Most kezdenéd a babahordozást, de elvesztél az információk áradatában?
Hadd segítsünk! Összeszedtük az elinduláshoz szükséges leggyakoribb kérdéseket.

 

???? Mikortól hordozhatom a babámat?

Újszülött kortól. Az anyuka egészségének védelme miatt viszont javasoljuk a gyermekágyas időszak (6 hét) végének kivárását, és a fokozatos terhelést. Az apuka, vagy más családtagok viszont addig is nyugodtan hordozhatják a babát.

 

???? Császárral szültem, így is hordozhatok?

Figyelj a tested jelzéseire, ha nem érzed megterhelőnek a hordozást, akkor nincs akadálya. A fokozatos terhelést ezesetben is érdemes szem előtt tartani!

 

???? Milyen hordozóeszközt válasszak?

Nagyban függ a baba életkorától, méretétől, és hogy miért és mennyit fogsz hordozni. Ha személyre szabott tanácsot szeretnél kapni, hordozási tanácsadóként online tanácsadással, vagy személyesen is szívesen segítek kiválasztani a legideálisabb hordozóeszközt, és megmutatom a használatát, beállítását! Ezesetben itt tudsz tanácsadásra jelentkezni.
Alább viszont általános információkat írunk:
Nagy általánosságban újszülöttnek hosszú szövött kendő, karikás kendő, rugalmas kendő, (mindenhol állítható baby méretű mei tai, félcsatos, csatos) javasolt, később bevezethetőek a standard vagy totyogó méretű formázott eszközök is. Pici babához leggyakrabban egy karikás kendőt, és/vagy szövött kendőt érdemes bérelni, vagy vásárolni. A legfontosabb szempont a hordozóeszköz választásakor, hogy kényelmes legyen mindkettőtök számára, könnyen kezelhető legyen – szívesen nyúlj érte, ha szükség van rá, a babának térdhajlattól-térdhajlatig támassza alá a felső lábszárát, a gerincét pedig pontról-pontra támassza meg egészen a tarkójáig.

Mivel kezdj hosszú szövött kendő esetén? >>> Belül zsebes kötés (FWCC)

 

???? Bérlés vagy vásárlás?

A bérlés remek lehetőség arra, hogy nagyobb anyagi ráfordítás nélkül ki tudjátok próbálni, mi Számotokra a legmegfelelőbb eszköz vagy eszközök. Hosszabb távra a tapasztalataid alapján tudsz majd vásárolni is. Több kezdőbarát kendőt is tudsz tőlünk kölcsönözni, ezek jellemzően alacsonyabb kölcsönzési díjért bérelhetőek ki.

 

???? Milyen kendőt szerezzek be teljesen kezdőként?

Kisbabához lehetőség szerint 230-280 gsm vastagságú pamutkendőt. Ha később kezdenél hordozni, 260 gsm feletti vastagságra már szükséged lehet. A kendők manapság már nagyon sok anyagösszetételben elérhetőek, mindegyik befolyásolja egy kicsit a kötési tulajdonságokat. Kezdésnek azonban egy jó pamutkendőnél nincs is jobb! 🙂

 

???? Milyen hosszú legyen a kendő?

A legáltalánosabb méret a 6-os, de alkattól függően szükség lehet a 7-esre, vagy elég lehet az 5-ös is. Ezekkel bármelyik elöl-kötés kivitelezhető.
Karikás kendőből a 175-180 cm hosszúságúak a legáltalánosabbak, ezek a legtöbb alkathoz, magassághoz, babához megfelelőek lesznek. Később, amikor már háton hordozod a babádat (6-8 kg fölött, amikor már nehéznek érzed a babádat elöl, javasolt háti hordozásra váltani!), elég lehet a 4-es (3,6 m) hosszúságú batyukendő is. Megbízható márkák a teljesség igénye nélkül: Be Lenka, Loktu She, Littlefrog, Didymos, Hoppediz, LennyLamb… Ezek a gyártók általában gyorsan puhuló, könnyen köthető kendőket kínálnak.

 

???? Van különbség pamut és pamut kendő között?

Igen, például:
– tartásban (vissza lazul-e a kendő megkötés után, nyúlik?),
– puhaságban,
– tartósságban (a 4. babát is tudjuk benne hordozni, vagy már szétfoszlott a 2. gyerkőcnél),
– kezelhetőségben (merev pokróc, esetleg „önmagát kötő” kezes kendő?)

 

Amennyiben a bérlés mellett döntesz, szívesen segítünk a választásban, keress minket bizalommal!

Ha pedig teljesen elvesztél a kínálatban, ne aggódj, itt teljes körű útmutatást is kérhetsz tőlünk! 🙂