Barion Pixel

Az első dolog, amit érdemes figyelembe venni a nyári hordozás kapcsán: nyáron meleg van, bárhol, bármivel és bárkivel össze tud izzadni az ember. Legyen az egy táska, vagy akár a babád. Viszont a legtöbb baba nagy eséllyel ettől függetlenül is igényli a testközelséget, anyát vagy apát. De ha a praktikus oldalát is figyelembe vesszük, sok esetben a nagy meleg ellenére is könnyebb megoldani akár egy túrázást, kirándulást vagy nyaralást egy hordozóeszközzel, mint babakocsival. 🙂

 

Ebben a blogbejegyzésben szót ejtünk a nyárra ideális kendő alapanyagokról, valamint hogy mire érdemes figyelni, ha a kánikulában kimerészkedünk a lakásból.

 

Célszerű jól szellőző és jó nedvszívó képességű kendőt, valamint egy rétegű kötést választani, hogy minél kevesebb anyag melegítsen Téged és a babádat is. Nyárra a legideálisabb megoldás a hosszú szövött kendő egy rétegben kötve, vagy a karikás kendő, de a formázott eszközöket, mint például a mei tai-t vagy a csatos hordozót sem kell parkolópályára tenni. Bár való igaz, hogy egy formázott hurci 2 (+1) rétegből megvarrt anyagot jelent a baba hátán, de ha nincs túlöltöztetve a baba, inkább hordozzon az ember egy formázottban, mint sehogy. A Ti egyéni igényetek alapján tedd le a voksod a számotokra legkomfortosabb hordozóeszköz fajtára.

 

Ha inkább hordozókendőt használtok, érdemes kipróbálni különböző összetételű kendőket, melyek elviselhetőbbé tehetik a tikkasztó hőséget.

A nyári melegben ideális alapanyagok a tiszta pamut kendőkön túl:

– LEN és a KENDER, melyek szellősebbé teszik a kendőt. A különbség közöttük, hogy a len kicsit merevebb, erősebb tartású, a kender ruganyosabb kötési sajátságokat alakít ki, személyes tapasztalatom szerint gyorsabban is törik be a kenderes kendő.

– a TENCEL hűvös érzetű anyag, mindemellett szuper nedvszívó, így száraz érzetet biztosít és nagyon gyorsan szárad. Alapból puha, kezes kendőt ad.

– a BambuszVISZKÓZ (nem azonos a bambuszrosttal!) hasonló tulajdonságokkal bír, mint a tencel, selymes tapintású, puha, hűvös érzetű,

– a VADSELYEM kiváló termoregulációs képességű, nyárra is ideális választás, erőssé és puhává teszi a kendőt,

– a REPREVE gyakorlatilag újrahasznosított PET palackból készül, tapintása nem kellemetlen, viszont úgy mint a sportruházat, ez is átengedi a nedvességet, pillanatok alatt szárad, ráadásul easycare (mosógépben mosható)

+1 lehetőség, ami valójában nem blend, hanem szövéstípus, ezek pedig a TÖRÖLKÖZŐ (Towel) kendők, most már az Artipoppe-nál, a Solnce-nál és a Yaro-nál is elérhetőek. Extrém puha, párnás, ruganyos, nagybabás batyukendők, melyeket jó nedvszívó képességük tesz ideális nyári kendővé.

+1 az Oscha Ice Cotton technikája, ami szintén pamutot takar, de a fonalat egyedi módon csavarják meg, ami egy szellős, hűvös tapintású szövetet eredményez.

 

Nem ajánlom a nagyon vaskos kendőket, sem a rugalmas kendőt, mivel utóbbit a megfelelő tartás érdekében 3 rétegben kell kötni, így az nagyon tud melegíteni.

 

Ami a pedig az öltöztetést illeti…

 

Lehetőleg a déli órákban (11-15 óra között) kerüljétek a napon való tartózkodást, ha ez mégsem megoldható, akkor:

– adj a baba fejére könnyű nyári sapkát vagy széles karimájú kalapot, ami takarja az arcát is,

– a hordozóból kilógó testrészét, melyet ruha sem takar, kend be babáknak is alkalmas, magas faktorszámú UV szűrős naptejjel (várd meg, míg beissza a bőre, ugyanis nem túl szép nyomokat tud hagyni a kendőn),

– világos, lenge, természetes anyagú ruhát adj rá, különösen akkor, ha érzékeny bőrű a csemetéd, mert akkor könnyen kidörzsölheti a bőrét a hordozó,

– figyelj arra, hogy a hurci plusz réteget jelent, ne öltöztesd túl, elég lehet egy vékony rövid ujjú body vagy akár egy szál pelenka,

– csere ruha legyen nálad, hogy ha le kell venni magadról a babát és nagyon összeizzadnátok, át tudd öltöztetni,

– ha még kevésbé szeretnétek összeizzadni, tegyél magatok közé egy textilpelenkát

– folyadékkal készülj, kínáld többször vízzel vagy anyatejjel!

 

És természetesen magadról se feledkezz meg! 🙂